úterý 30. srpna 2016

Recenze: Krycí jméno Verity

Výsledek obrázku pro krycí jméno verityAutor: Elizabeth Wein
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: CooBoo
Originální název: Code name Verity
Počet stran: 308
Anotace: 11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší přítelkyně. Jedna z dívek má naději, že přežije. Druhá hru o život prohrála dříve, než začala.
Když Verity chytne Gestapo, myslí si, že nemá žádnou šanci na přežití. Jako tajný agent chycený na nepřátelském území zažívá nejhorší noční můru jakéhokoliv špióna. Nacisté ji ale ihned nezabijí, dají jí na výběr: Buď jim odhalí sovu misi, anebo ji strašlivým způsobem popraví.

A ona se rozhodne říct jim pravdu. Avšak ne takovou, jakou očekávají.
Na každém kousku papíru bojuje Verity o svůj život. Odhaluje svou minulost, vypráví, jak se skamarádila s pilotkou Maddie. Lituje svého selhání a ukazuje svou kuráž a zoufalou touhu dostat se domů. Ale budou její odhalení stačit SS? Pomohou jí její tajemství přežít?

Krycí jméno Verity vypráví trýznivý a zároveň nádherný příběh o silném přátelství, které je
 zkoušeno děsivým nepřítelem. 
Výsledek obrázku pro code name verity
Panebože. To je asi všechno na co se po dočtení vzmůžu. Naprosto úžasná knížka, která vás vtáhne a až na pár slabších míst vás jen tak nepustí.

Ocitáme se v roce 1943 v budově Ormaiského gestapa. Verity s SS-Hauptstrumführem von Lindenem (než jsem to přelouskala, málem jsem si vylámala všechny zuby a jazyk, takže jsem to radši vzdala :)) uzavřela dohodu, že mu napíše všechno, co si pamatuje o britských letadlech a politice. Ovšem místo toho napíše příběh své kamarádky pilotky Maddie.

Výsledek obrázku pro kiss me hardy! kiss me quickS Verity jsem se neuvěřitelně rychle sžila a ze začátku mě bavil příběh a její poznámky. Ale asi po třetině knihy to začne být trochu nudné. V podstatě to je: „Maddie letěla tam s tímhle letadlem, Maddie letěla zpátky s jiným letadlem…“. Ale když tuhle část vydržíte, čeká vás část Kittyhawk vyprávěná z pohledu Maddie, která je naopak nabitá akcí a událostmi.

Verity sama o sobě tvrdí, že je srab, ale v tomhle si s ní dovolím nesouhlasit. Verity je velmi statečná a vynalézavá a to samé platí o Maddie. Knížka ve vás zanechá velmi hluboký dojem a přiznám se, že na konci jsem se rozbrečela. Půl hvězdičky strhávám za hluchou část, ale jinak naprosto super. A ta obálka je taky krásná a skvěle vystihuje příběh. V říjnu se můžeme těšit na volné pokračování Rose pod palbou.

Hodnocení knihy: 4,5/5

Hodnocení obálky: 5/5

1 komentář:

Budu moc vděčná za každý komentář :-)